Planujesz remont generalny kuchni, a może urządzasz nowe mieszkanie? Jedną z najważniejszych decyzji z pewnością jest wybór blatów do szafek. To właśnie od tego elementu wyposażenia w dużej mierze zależą komfort podczas gotowania, łatwość utrzymania porządku czy też wrażenia estetyczne. Sprawdź, co warto wiedzieć o popularnych rodzajach materiałów na blaty kuchenne.
Laminat
Współczesne blaty laminowane są znacznie bardziej trwałe niż ich poprzednicy sprzed lat. Przykładowo laminaty HPL i HPL Compact są wysoce odporne na uszkodzenia mechaniczne, odkształcenia czy też działanie czynników atmosferycznych. Ponadto wykonane z kompozytu blaty można bez obaw czyścić popularnymi środkami chemicznymi. Kolor powierzchni utrzymuje się przez długi czas i nie blaknie pod wpływem promieniowania UV. Na dodatek laminat jest stosunkowo tani, a także dostępny w wielu kolorach i wzorach. Często można spotkać też świetne imitacje np. kamienia bądź drewna. Należy jedynie unikać krojenia bezpośrednio na blacie, co mogłoby spowodować powstanie rys.
Konglomerat
Blaty kuchenne z konglomeratu mogą przypaść do gustu fanom kamienia np. marmuru bądź granitu. Materiał przypominający naturalny surowiec jest nieco tańszy, a jednocześnie wyróżnia się wysoką trwałością. Jest także odporny na działanie wilgoci, promieni słonecznych i środków chemicznych. Co ciekawe, konglomerat jest lżejszy niż kamień, co znacznie ułatwia transport i montaż. Może też być wykonany bez spoin i połączony np. z parapetami bądź zlewem z tego samego materiału. Dla niektórych osób zaletą może również być szeroki wybór kolorów, wzorów i efektów wykończeniowych.
Drewno
Pomimo pojawienia się wielu nowoczesnych rozwiązań nadal nie brakuje fanów tradycyjnych blatów z drewna. I trudno się temu dziwić. Kuchnia z elementami z dębu, jesionu bądź sosny jest bowiem niesamowicie przytulna i bardzo stylowa. W sklepie online Elwi można znaleźć nawet blaty z takich egzotycznych drzew jak np. jatoba i merbau. Niewątpliwą zaletą drewna jest również możliwość szybkiej metamorfozy. Należy jednak pamiętać, że drewno wymaga regularnej konserwacji, nie lubi wilgoci i średnio znosi wysokie temperatury.
Marmur
Elegancki marmur od dawien dawna jest symbolem luksusu. Nieco wyższa cena blatów z tego kamienia nie wynika jednak jedynie z postrzegania go jako cenny materiał. Marmur jest niesamowicie twardym surowcem, dzięki czemu jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i posłuży w kuchni przez wiele lat. Nie przeszkadza mu również wilgoć i postawienie gorącego garnka. Jest jednak dość podatny na odbarwienia i wycieranie.
Granit
Blaty granitowe wyglądają niemal równie ekskluzywnie jak marmur. Mogą też pochwalić się wysoką trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć i wysokie temperatury. W przeciwieństwie do marmuru na granicie nie pojawiają się tak łatwo odbarwienia, nie jest potrzebna zatem impregnacja. Można też bez obaw czyścić go niemal dowolnymi środkami chemicznymi.