Blat kuchenny

Planujesz remont generalny kuchni, a może urządzasz nowe mieszkanie? Jedną z najważniejszych decyzji z pewnością jest wybór blatów do szafek. To właśnie od tego elementu wyposażenia w dużej mierze zależą komfort podczas gotowania, łatwość utrzymania porządku czy też wrażenia estetyczne. Sprawdź, co warto wiedzieć o popularnych rodzajach materiałów na blaty kuchenne.

Laminat

Współczesne blaty laminowane są znacznie bardziej trwałe niż ich poprzednicy sprzed lat. Przykładowo laminaty HPL i HPL Compact są wysoce odporne na uszkodzenia mechaniczne, odkształcenia czy też działanie czynników atmosferycznych. Ponadto wykonane z kompozytu blaty można bez obaw czyścić popularnymi środkami chemicznymi. Kolor powierzchni utrzymuje się przez długi czas i nie blaknie pod wpływem promieniowania UV. Na dodatek laminat jest stosunkowo tani, a także dostępny w wielu kolorach i wzorach. Często można spotkać też świetne imitacje np. kamienia bądź drewna. Należy jedynie unikać krojenia bezpośrednio na blacie, co mogłoby spowodować powstanie rys.

Konglomerat

Blaty kuchenne z konglomeratu mogą przypaść do gustu fanom kamienia np. marmuru bądź granitu. Materiał przypominający naturalny surowiec jest nieco tańszy, a jednocześnie wyróżnia się wysoką trwałością. Jest także odporny na działanie wilgoci, promieni słonecznych i środków chemicznych. Co ciekawe, konglomerat jest lżejszy niż kamień, co znacznie ułatwia transport i montaż. Może też być wykonany bez spoin i połączony np. z parapetami bądź zlewem z tego samego materiału. Dla niektórych osób zaletą może również być szeroki wybór kolorów, wzorów i efektów wykończeniowych.

Drewno

Pomimo pojawienia się wielu nowoczesnych rozwiązań nadal nie brakuje fanów tradycyjnych blatów z drewna. I trudno się temu dziwić. Kuchnia z elementami z dębu, jesionu bądź sosny jest bowiem niesamowicie przytulna i bardzo stylowa. W sklepie online Elwi można znaleźć nawet blaty z takich egzotycznych drzew jak np. jatoba i merbau. Niewątpliwą zaletą drewna jest również możliwość szybkiej metamorfozy. Należy jednak pamiętać, że drewno wymaga  regularnej konserwacji, nie lubi wilgoci i średnio znosi wysokie temperatury.

Marmur

Elegancki marmur od dawien dawna jest symbolem luksusu. Nieco wyższa cena blatów z tego kamienia nie wynika jednak jedynie z postrzegania go jako cenny materiał. Marmur jest niesamowicie twardym surowcem, dzięki czemu jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i posłuży w kuchni przez wiele lat. Nie przeszkadza mu również wilgoć i postawienie gorącego garnka. Jest jednak dość podatny na odbarwienia i wycieranie.

Granit

Blaty granitowe wyglądają niemal równie ekskluzywnie jak marmur. Mogą też pochwalić się wysoką trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć i wysokie temperatury. W przeciwieństwie do marmuru na granicie nie pojawiają się tak łatwo odbarwienia, nie jest potrzebna zatem impregnacja. Można też bez obaw czyścić go niemal dowolnymi środkami chemicznymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here